AdobeStock

7 tips för solcellsägare som vill ha den mest effektiva solcellsanvändningen

Att ha ett solenergisystem kan hjälpa dig att minska ditt koldioxidavtryck och minska din elräkning. Men du kanske inte får det mest optimala resultaten utan att göra vissa anpassningar.

Oavsett om du har installerat solpaneler av ekonomiska eller miljömässiga skäl kan följande tips hjälpa dig att använda ditt solenergisystem ännu mer effektivt och få ut det mesta som det producerar, vilket gör att du kan betala av systemet snabbare, dra mindre kraft från nätet och eventuellt skapa ett överskott av energi för att sälja tillbaka till elnätet.


1. Installera LED-lampor

Äldre glödlampor använder bara en liten andel av den el som de tar in för att göra ljus medan resten av energin går förlorad som värme. Moderna LED-lampor, å andra sidan, använder nästan all den el som de tar in för att göra ljus. Faktum är att en bra LED-lampa bara behöver cirka en tiondel av el som en traditionell glödlampa för att producera samma mängd ljus, så att de inte drar så mycket energi från ditt solsystem för att tända ditt hem.

Dessutom, eftersom LED-lampor är så mycket effektivare, håller de mycket längre än glödlampor. Det innebär att ett byte av lampor i ditt hem med LED kommer att löna sig snabbt.

2. Köp smarta termostater

Smarta termostater, som andra smarta enheter, låter dig fjärrstyra din hemtemperatur via mobila eller internetanslutna enheter. Många smarta termostater gör att du kan programmera temperaturen baserat på tid på dagen, och vissa kan till och med lära sig dina vanor och automatiskt skapa energieffektiva värme- och kylscheman baserat på hur du justerar din termostat.

Genom att installera smarta termostater i ditt hem kan du hålla noga med hur mycket energi från ditt solsystem du använder för att värma och kyla ditt hus, såväl som när du använder det, så att du enkelt kan göra justeringar för att spara energi. SVEA Solar arbetar aktivt med just energistyrning, läs mer om det här!

Thermostat Small

3. Kontrollera fönster och dörrar

I många hem förloras en betydande mängd värme och luftkonditionering genom fönster, dörrar och tak, eftersom dessa är de områden som vanligtvis har små luckor där luft kan fly, såväl som inifrån från utsidan. Du kan bekämpa detta och minska belastningen på ditt solenergisystem genom att installera dubbel- eller trippelfönster, ersätta gammal väderisolering och / eller applicera fog. Du kan också isolera och spara energi genom att dekorera med tjocka draperier för dina fönster.

4. Investera i smarta pluggar

Även när apparater och elektronik är avstängda kan de fortfarande använda lite energi från ditt solsystem om de är inkopplade. Enligt The New York Times kan en tvättmaskin använda 4 watt per timme när den är inkopplad och avstängd, en TV-mottagare kan använda 26 watt per timme i avstängt läge, och en bärbar dator kan använda 48 watt per timme när den är stängd och laddad.

Om du gör matematiken kan de tre enheterna alene dränera 1 848 watt per dag, mer än 55 000 watt per månad och över 674 000 watt per år bara genom att anslutas.

Om du inte vill oroa dig för att ständigt ansluta och koppla bort elektronik och apparater, kan du köpa smarta elhubbar eller smarta pluggar, vilket gör att du kan styra och klippa strömmen till enheter via en mobilapp.

5. Använd takfläktar

Enligt studier från den Amerikanska Energimyndigheten tar uppvärmning och luftkonditionering i genomsnitt cirka 48 procent av ett energisystem för hemmet. Det betyder att ditt luftkonditioneringssystem lätt kan använda upp mycket, om inte all den energi som produceras av dina solpaneler. Lösningen för en frisk fläkt är ju takfläktar. Dessa vare sig värmer eller kyler luften i ditt hem men kan de cirkulera luften och göra rummen mer bekväma när man använder betydligt mindre solenergi.

För mest märkbara resultat, sätt dina takfläktar att rotera moturs på sommaren, vilket kommer att fördela kall luft runt rummet och byta fläktarna att rotera medurs om vintern, vilket hjälper till att trycka varm luft ner från taket.

6. Överväg batterilagring

Priset på solbatterier har minskat betydligt de senaste åren och förväntas fortsätta att falla, vilket gör dem alltmer attraktiva för husägare. Medan batterilagring för solenergi och hemmabruk fortfarande är en utvecklande teknik och kanske inte är det bästa alternativet för alla solsystemägare vid denna tidpunkt kan det vara ett mycket fördelaktigt alternativ för dem som ofta upplever elavbrott eller får dyra elräkningar som en chock på posten.

Med ett solbatteri kommer ditt hem att kunna använda den rena solenergin som lagras i batteriet, ex. antingen på natten eller vid strömavbrott. Våra batterilösningar ger just den här möjligheten!

Battery Small

7. Var medveten om din energianvändning

När du lämnar ett rum, se till att släcka alla lampor. När du är färdig med en apparat eller något elektroniskt, stäng av den och koppla ur den. Att bara vara medveten om hur du konsumerar el och att göra mindre justeringar när du märker att du använder mer än du behöver är ett av de bästa sätten att se till att den energi som produceras av ditt solsystem används så effektivt som möjligt.