Sollentunaföretag mötte Tunisiens president

Sollentunaföretag mötte Tunisiens president

Nu expanderar Sollentunaföretaget SVEA Solar och börjar snart bygga ett logistikcenter i Norrviken – som ska bli Sveriges största. Förra veckan slöt man också ett avtal med Tunisien om att bygga en stor solcellspark. Published by: Mitti.se

Företaget SVEA solar grundades av Sollentunabon Erik Martinson och vännen Björn Lind, för ganska precis två år sedan. Deras företagsidé handlar om att sälja färdiga solcellslösningar.

– Folk blir mer och mer medvetna och intresset blir större hela tiden. I Sollentuna har vi installerat 30 system bara i höst. Jag tror att det bara kommer att växa, säger Erik Martinson.

Nyligen köpte företaget mark på Bergkällavägen i Sollentuna, och tanken är att Sveriges största logistikcenter för solceller ska stå klart till nästa årsskifte.

– Det ska bli basen för vår verksamhet med logistikcenter, kontor och lager på sammanlagt 4 000 kvadratmeter. En lokal som vi kan växa i.

I dag har företaget 15 anställda, men växer i snabb takt. Förra veckan hade man möte med Tunisiens president och diskuterade en ny solcellspark i landet.

– Vi har skickat in en ansökan till världsbanken om finansiering om en första solcellspark. Just nu projekteras en lämplig landyta att bygga parken på, och anläggningen beräknas landa på cirka 6 megawatt. Förhoppningsvis kan vi börja bygga om drygt ett år.

I dag är en liten del av energiförsörjningen i Sollentuna kommun baserad på solceller. Men ambitionen är att det ska bli mer i framtiden.

– Förra våren ändrade kommunen ägardirektiven i Sollentuna energi så att man skulle kunna erbjuda solcellslösningar. Och snart kommer vi att lansera en solkarta för alla tak i kommunen, så att man kan se hur solen lyser och var man bäst kan placera solceller. I grunden handlar det ju om att minska klimatpåverkan, säger Malin Möller som är miljö- och klimatstrateg i Sollentuna kommun.