SVEA Solar x IKEA

Med start till hösten samarbetar vi på SVEA Solar med IKEA för att förse folket med solceller

– Ikea kommer att ge oss en ordentlig skjuts, samtidigt som vi redan har höga tillväxtplaner, säger Björn Lind, styrelseordförande och delägare i SVEA Solar, i en artikel på DN.se som fortsätter:

Energimyndigheten räknar med att solenergi år 2040 kan stå för 14 procent av den totala elproduktionen. I dag står den för omkring 0,2 procent.

– Det finns enorm potential. Sett till elnät och solinstrålning påminner våra förutsättningar och Tysklands. Där står solenergin för 8 procent av elproduktionen, säger Björn Lind.

Produkterna kallas för ”Solstråle” precis som i de länder där solceller redan finns i sortimentet: Tyskland, Italien, Belgien, Holland, Polen och Schweiz. I Storbritannien är försäljningen på paus efter förändrade skatteregler.

Två varianter av solcellerna ska släppas: en blå standardmodell och en svart, mer effektiv modell.

Varje panel är 1,67 meter hög och 1 meter bred. För en normalstor villa behövs 20-40 paneler, som täcker 30-70 procent av elräkningen. Via energibolagets app blir det möjligt för kunderna att följa produktionen av förnybar el.

Ikea säljer solcellerna men det är Svea Solar som sköter lösningar, offert och installation. Den huvudsakliga försäljningskanalen blir Ikeas hemsida. I varuhusen kan kunderna vänta sig information från personalen vid köp av andra produkter.

– Någon som ska köpa ett kylskåp kanske exempelvis även får information om hur det kan fungera ihop med solenergi på taket. Vi vill göra det här begripligt och enkelt, säger Peter Wall, Ikeas projektledare för solcellslanseringen.

Lanseringen rullas ut i två omgångar. Säljstarten sker i storstadsområdena under det tredje kvartalet.

Läs hela artikeln på DN.se